In de heuvels rond Třebařov is de bijenteelt een familietraditie. De productie van mede vormt het grootste deel van de activiteiten  van het familiebedrijf Hřebečská medovina. In deze familie wordt al 3 generaties mede op ambachtelijke manier gemaakt.

 

“Als mederij besteden we veel aandacht aan de heilzame werking van kruiden en specerijen”. Zegt Ivana Bakrliková (de huidige eigenaar van het bedrijf)

 

De kruiden en specerijen worden voor het overgrote deel zelf verzameld in de omgeving van het dorp waarin de mederij is gevestigd. Deze geven de specifieke smaak aan de mede. Maar niet te vergeten de eigen honing van eerste klas kwaliteit, verkregen van eigen bijen.

 

Zonder geheim notitieboekje zou er geen Hřebečská mede zijn. Alle recepten voor de mede zijn gebaseerd op oude boeken en kruidenrecepten in de loop van decennia verzameld door de vader van mevrouw Bakrliková, Karel Buben. “Hij probeerde, onderzocht en proefde jarenlang tot hij uitkwam op recepten voor 8 medes”. Zegt mevrouw Bakrliková over de oorsprong van de recepten. Het boekje van haar vader is veilig opgeborgen

 

Omdat er honing van eigen bijen gebruikt wordt, is de smaak en de kleur niet ieder jaar hetzelfde. “Het maakt ons niet uit dat onze mede altijd anders is. Het is net zo als met wijn, die heeft ook niet ieder jaar dezelfde smaak. De natuur bepaalt. We willen niet eens een standaard product”. Zegt mevrouw Bakrliková

 

De medes zouden niet mogelijk zijn zonder kruiden.  Onze Bylinna hořká is de meest kruidige mede met 21 kruiden en specerijen maar ook onze andere medes zijn hiermee rijkelijk bedeeld.

 

Hřebecská mede rust minimaal een jaar voordat deze gebotteld wordt. De mede wordt geproduceerd door honing en water te mengen en tot 40 graden te verwarmen, waardoor de honing goed oplost. Hierna wordt de zelf gekweekte wijngist toegevoegd. “Er zijn mensen die enkel natuurlijke gisting gebruiken, maar dit proces is tijdrovend en heeft een grote kans op fouten waardoor er bacteriën in de mede komt.

 

Het verkregen mengsel wordt in speciale vaten gedaan en fermenteert bij een temperatuur van 35 graden. Vervolgens laten we het afkoelen naar 22 graden. Dit blijft zo 6 weken gisten. Sommige kruiden en specerijen worden er tijdens de fermentatie ingedaan, anderen pas weer nadat het fermentatieproces voorbij is. De gefermenteerde mede blijft ongeveer een jaar rusten. We bottelen pas als de mede helder is.

 

De archief mede wordt op dezelfde wijze geproduceerd als de gewone mede, met dat verschil dat ze niet gebotteld wordt, maar in houten vaten wordt gedaan zodat ze de gewenste periode kan rusten. Hierdoor wordt de mede iets donkerder en dikker en ook de kruiden worden vermengd met de smaak die het houten vat afgeeft

 

Het meeste werk hebben ze in de zomer, met het verzorgen van de bijen en het verzamelen van de honing. Op deze manier produceren ze in Třebařov elk jaar 8000 flessen mede.

 

U kunt Hřebečská mede in Nederland en België bestellen via de webshop van meadme.nl, kopen bij Slijterij de Kruik aan de Kerkstraat 330 in Brunssum en op evenementen bij Klatovsti poutnici, die deze mede naar Nederland en België importeert en natuurlijk ook bij Slijterij de Kruik op evenementen waar Klatovsti poutnici niet aanwezig is.

 

Hřebečká medovina, gewoon ongewoon lekkere ambachtelijke mede