De beste mede ter wereld komt uit Trnava - uit Dolná Krupá

 

Mede beleeft een wereldwijde renaissance. De algemene terugkeer naar de pure producten van de natuur vestigde ook de aandacht op de oudste drank van de mensheid. Mede werd gedronken door oude Grieken en Romeinen, Kelten en Germanen en oude Slaven. De beste mede is wijn met de ziel van honing. Peter Kudláč, de huidige wereldkampioen medaillewinnaar, vatte de essentie van deze unieke natuurdrank samen in deze treffende afkorting.

 

Peter Kudláč is van oorsprong ingenieur. De titel van ingenieur is van Franse oorsprong en drukt het vermogen uit om creatief, inventief verschillende uitdagingen op te lossen - technisch, biologisch, economisch, geconfronteerd met de mensheid. Peter Kudláča was niet alleen gefascineerd door machines.

 

Als 12-jarige jongen was hij geïntrigeerd door bijen, hun perfect georganiseerde gemeenschap, die de natuur bevruchtte. Toen de honing op zijn tong oploste, zag hij een bloeiende weide, rook de indringende geur van acacia's en linde en hoorde een concert van bijen. Hij wist niet dat bijen hem voor het leven om zijn vinger zouden wikkelen, maar de wereld van bijen onderwierp hem en beloofde een grote avontuurlijke expeditie.

In 2015 werd de Barique mede van Apimed, in 1998 opgericht in Dolná Krupá  door Peter Kudláč, uitgeroepen tot de beste mede ter wereld. Dit gebeurde op het Apimondia World Beekeepers Congress in Zuid-Korea. Toen Kudláčov de prijs met de titel van kampioen kreeg uitgereikt, vlogen de gedachten even naar zijn jeugd.

 

Als zesde schreef hij zich in bij de imkersring, onder leiding van de uitstekende leraar Michal Kumančík. Hij is degene die interesse in geurige honingraat in hem heeft gewekt. Zonder goede leraren zouden er geen goede leerlingen zijn, zonder de vriendelijke, meegaande leraar Kumančík zou Slowakije vandaag de dag geen land zijn dat een van de gerespecteerde wereldleiders is geworden in de productie van mede.

Menselijke smaak verandert

We vergaten bijna dit elixer van gezondheid, opgevaren vreugdevolle geest, goed humeur in Slowakije. Naarmate de tijd verstreek en de technologie zich ontwikkelde, begonnen mensen meer hulde te brengen aan wijn en bier, fruit of andere sterke dranken. Het was alleen door eten en drinken dat het overvolle bestuur van een eetnatie liet zien dat niet alles erop een drager is van ware waarden.

Op het moment dat we ons realiseerden dat honing niet op honing lijkt en een eerlijk natuurproduct begonnen te onderscheiden van verschillende commerciële mengsels, kwam mede ook onder de aandacht. We kennen het al heel lang als een oud bijenteeltproduct dat op verschillende voedselbeurzen wordt aangeboden. De fles van Agrokomplex ging naar de secretaresse als een aangenaam en veelzijdig medicijn. De ommekeer kwam op een moment dat de Slowaakse samenleving betoverd werd door lichte frisse wijnen met verrassende fruittonen. Mensen hebben de toegevoegde waarde van ongewone smaak en aromatische ervaringen in wijn ontdekt.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat de mede hen een gelijkwaardige ervaring kon bieden. Generaties lang werd het geproduceerd door duizenden Slowaakse imkers, die ervaring opstapelden, maar niet uit de lijn van erm. Het is alsof er wordt gewacht op een nieuwe maatschappelijke uitdaging, een terugkeer naar oorspronkelijke waarden, maar ook op het vermogen om ze in een nieuwe, aantrekkelijkere vorm te presenteren. En de tijd onverwacht als vulkaan heeft niet alleen een overvloed aan begaafde wijnmakers verdreven, maar ook medekwekers, onder wie peter Kudláč, een imker uit Dolná Krupá, verscheen als een man met een opmerkelijke uitvinding.

Kort na de revolutie, toen een jonge ingenieur zijn plaats in het leven probeerde te vinden, zag hij instinctief een kans in de bijenteelt. Honing en mede flitsten als sterren aan de hemel. Hij begon zijn eigen bedrijf en naast honing en een hele reeks verschillende bijproducten voelde hij zich vooral aangetrokken tot mede. Het was een drankje dat met verbeelding op de schepper wachtte.

Peter Kudláč creëerde verschillende variëteiten van mede - acacia, limoen, bloemen van weidekruiden en berghoningdie. Imkers perfectioneren mede al eeuwenlang. Ze realiseerden zich dat de menselijke smaak niet onbeweeglijk is, het ontwikkelt zich in de loop van de tijd, het wordt beïnvloed door andere dranken, de groeiende vraag van mensen naar technologische perfectie die de zuiverheid van de aromatische en smaakervaring garandeert.

Peter Kudláč presenteerde de consument een eeuwenoude drank van menselijkheid in nieuwe vormen. Hij ontkende niet, maar benadrukte in plaats daarvan de oorsprong van de mede. Medemotten uit Apimed onderschrijven de oud-Slowaakse traditie, daarom hebben ze in hun naam, bijvoorbeeld Staroslovan lights of dark, ze laten zien dat ze behoren tot de regio waar ze vandaan komen - Trnavská en ze praten ook over technologische innovaties - Bariková mede, d.w.z. mede rijpt in een eiken barique vat, waarvan het hout een smaak van exotische vanille of gebrande koffie en chocolade toevoegt.

De mede-toon wordt gezet door Slowakije

We zijn gewend geraakt aan de toon in de mode van kleding gezet door Italianen, in wijnen Frans, vandaag ook Nieuw-Zeelanders, Chileens, maar hoeveel we weten dat wereldtrends in honingdauw het beste Slowaakse smaken uitdrukken. Dit werd bevestigd door zowel Aziatische als Amerikaanse markten. Daar waren vooral Slowaakse mede van Dolná Krupá overal geïntrigeerd. Ze dienen als voorbeeld van een perfect afgestemde harmonie van smaak en geur.

Medovina uit Dolná Krupá vertegenwoordigt Slowakije als een land waarvan de natuur verbazingwekkende beschavingsdruk heeft weerstaan. Mead is een beeld van de soortendiversiteit en zuiverheid van de Slowaakse natuur. Het is een demonstratie van de rijkdom aan bloeiende kruiden en bomen in de hele Karpaten.

De ongekende smaak en aromatische concentratie is het resultaat van een nauwkeurig beheerde gisting. Stormachtige gisting bestuurt de computer zoals bij moderne wijnen, maar niet hij heeft een beslissend woord in de vorming van mede. Het is Peter Kudláča's mond, zijn hoofd, geest en gevoel die beslissen hoe het in dat stadium te laden met een "honing moet" die in een mede verandert. Waar eindigt precisiekunst en waar begint onnavolgbare kunst?

Vorig jaar in Shanghai op de SIAL China foodbeurs was de medovina van Dolná Krupá een van de elf voedingsmiddelen en dranken die de hoogste prijzen won. Peter Kudláč waardeert ook de zilveren medaille en de Mead of The Year-titel van de prestigieuze New York International Wine Competition Producer enorm. Medovinár uit Dolná Krupá presenteerde Slowakije als een land dat de toon zet in de ontwikkeling van de oudste natuurlijke drank van de mensheid.

In Neder-Krupá schreef Ludwigh van Beethoven bijna 200 jaar geleden het maanlicht. Later woonde hier gravin Henrietta Chotková, waardoor Krupú beroemd werd om haar rozáriom. Nu heeft het dorp met het panorama van de Kleine Karpaten een derde grote schepper - het is Peter Kudláč, auteur van mede met poëzie van bloeiende weiden en bomen, mede verlicht door zonlicht. Vergeet het proosten op een buitenlands aanbod van drankjes, proef Slowaakse mede.